Σύντομο Βιογραφικό Εκπαιδευτών

Ορνιθοπανίδα

Γιώργος Κατσαδωράκης

Ο Γ. Κατσαδωράκης (γ. 1958) είναι βιολόγος (1982) και διδάκτορας οικολογίας (1990, ΕΚΠΑ) με ειδίκευση στην ορνιθολογία. Από το 1985 εργάζεται για θέματα βιοποικιλότητας και διαχείρισης οικοσυστημάτων: διαχείριση, απογραφή και επιστημονική παρακολούθηση υγρότοπων, προστατευόμενων περιοχών και σπονδυλοζώων, κυρίως πτηνών. Από το 1991 είναι επιστημονικός σύμβουλος της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών και από το 1997 επιστημονικός σύμβουλος του WWF Ελλάς.

Διαθέτει εμπειρία (βιωματική και θεωρητική) σε ευρεία γκάμα ερευνητικών θεμάτων και έχει δουλέψει επί χρόνια με τις τοπικές κοινωνίες για θέματα διαχείρισης προστατευτέων περιοχών. Συνεργάστηκε στην εκπόνηση των σχεδίων διαχείρισης και παρακολούθησης για σπουδαίες προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας όπως οι Εθνικοί Δρυμοί Πρεσπών, Σαμαριάς και Βίκου-Αώου, τα Εθνικά Πάρκα Δαδιάς, Κερκίνης, Δέλτα Έβρου και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου.Έχει συγγράψει 12 βιβλία, 50 επιστημονικές δημοσιεύσεις και έχει επιμεληθεί τρία επιστημονικά βιβλία πολλών συγγραφέων.Το 2001 ήταν συναποδέκτης του βραβείου Goldman για τη συνεισφορά του στην προστασία και στην κήρυξη της πρώτης διασυνοριακής προστατευόμενης περιοχής στα Βαλκάνια, του τριεθνούς Πάρκου Πρεσπών.


Όλγα Αλεξάνδρου

Η Όλγα Αλεξάνδρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1975. Σπούδασε στη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην ίδια σχολή. Είναι κάτοχος M.Sc και Ph.D στο αντικείμενο της Άγριας Πανίδας. Έχει εργαστεί ως εξωτερική συνεργάτης στο Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και σε ιδιωτικές εταιρίες και ΜΚΟ με αντικείμενο τη σύνταξη ορνιθολογικών και δασολογικών μελετών.

Από το 2012 ζει στον Άγιο Γερμανό Πρεσπών και εργάζεται στην Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, στον Τομέα Έρευνας και Προστασίας, με κύρια καθήκοντα το συντονισμό του προγράμματος παρακολούθησης αργυροπελεκάνων με δορυφορικούς πομπούς, τη συμμετοχή σε δράσεις παρακολούθησης της υδρόβιας ορνιθοπανίδας και διαχείρισης του υγροτόπου στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών, τη συμμετοχή στο πρόγραμμα δικτύωσης και προώθησης συνεργειών για την προστασία και διατήρηση των πελεκάνων σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και την ανάλυση δεδομένων και τη συγγραφή αναφορών και επιστημονικών και άλλων άρθρων.