Δελτίο Τύπου 20-01-2018

Δελτίο Τύπου 17-01-2018
17 Φεβρουαρίου 2018
Ενημερωτική Ημερίδα  τοπικών Φορέων και των κατοίκων της ευρύτερης παρακάρλιας περιοχής
20 Φεβρουαρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Λίμνη Κάρλα χρειάζεται άμεσα προστασία και στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η  Ενημερωτική Ημερίδα στο Δημαρχείο Βελεστίνου για το καινοτόμο  Πρόγραμμα  του Πράσινου Ταμείου στην Κάρλα
με τίτλο: “KarlaSchool
την Παρασκευή 19/1/2018.   

Ένα πιλοτικό εξειδικευμένο έργο ευαισθητοποίησης των πολιτών και  προστασίας της Βιοποικιλότητας της Λίμνης Κάρλας

Θα υλοποιηθεί για ενάμισι χρόνο  από το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” ,τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας , το ΚΕΜΕΒΟ και τους “Αργοναύτες”

 

Έντονο ήταν το ενδιαφέρον του Δήμου Ρήγα Φεραίου και των Φορέων της παρακάρλιας περιοχής  για την ενημερωτική Ημερίδα που πραγματοποίησαν την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου και ώρα 18:00,

στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου, Βελεστίνο,

οι Φορείς υλοποίησης του καινοτόμου και πρωτοπόρου Προγράμματος KarlaSchool  του Πράσινου Ταμείου (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), που έχει ως στόχο την ενημέρωση, εκπαίδευση και κατάρτιση νέων επιστημόνων, αγροτών και εκπαιδευτικών για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας της παρακάρλιας Περιοχής  αλλά και την ανάδειξή της ως τόπου Οικοτουριστικής Ανάπτυξης.

Στη σημαντική αυτή συνάντηση συμμετείχαν ενεργά  ο Δήμαρχος Ρ.Φεραίου κ. Δημήτρης Νασίκας, που ήταν ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Πρίντζος  Νικ. και Χατζής Στ. , πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι ,εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων , ειδικοί επιστήμονες(ιχθυολόγοι, Γεωπόνοι, βιολόγοι , κτηνίατροι , οικονομολόγοι ,δικηγόροι, σύμβουλοι ανάπτυξης κ.ά.) , εκπρόσωποι περιβαλλοντικών και πολιτιστικών φορέων και πολλά στελέχη και επιστημονικοί συνεργάτες των Φορέων υλοποίησης του έργου.

Ο Δήμαρχος Ρ. Φεραίου κ. Δημ. Νασίκας , όπως και όλοι οι εκπρόσωποι των Φορέων της περιοχής που παραβρέθηκαν ,αναγνώρισαν  τη μεγάλη σημασία του προγράμματος και θα παρέχουν  κάθε δυνατή  στήριξη για την επιτυχία όλων των στόχων που έχουν τεθεί.

 

Εισηγητές της ημερίδας ήταν ο πρόεδρος του συντονιστή Φορέα του έργου “KarlaSchool”-Δίκτυο “Περραιβία” κ. Κων. Σκριάπας, ο συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας κ. Παντελής Σιδηρόπουλος, ο πρόεδρος  του ΚΕΜΕΒΟ κ. Σωτ. Γκανάτσιος και ο διαχειριστής της εταιρείας συμβούλων “Αργοναύτες” κ. Κων. Μοράρος, παρέμβαση μέσω διαδικτύου έκανε η πρόεδρος του Φορέα καθηγήτρια παν/μιου κ. Ιφιγένεια Κάγκαλου, ενώ χαιρετισμούς έστειλαν οι κ.κ. Αλέξ. Μεϊκόπουλος ( Μαγνησίας) και Χρήστος Κέλλας (Λάρισας)

Το σημαντικό στην ημερίδα αυτή ήταν ότι εκτός από την αναλυτική ενημέρωση του Δήμου , των Φορέων και των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών για τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στη περιοχή , δόθηκε  η δυνατότητα τοποθετήσεων και προτάσεων από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης ,αλλά και των κοινωνικών φορέων, για την καλύτερη υλοποίηση του έργου ,σε πλήρη αρμονία και συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, έτσι ώστε αυτό να έχει τη μέγιστη ωφέλεια για την παρακάρλια περιοχή , που μπορεί , υπό συνθήκες , να έχει τεράστια αναπτυξιακή δυναμική.

 

Η Λίμνη Κάρλα χρειάζεται σοβαρή  προστασία και πολιτική ανάπτυξης

Στην ημερίδα τονίστηκαν τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται στη διαδικασία ανασύστασης της λίμνης Κάρλας με άφθονο και καθαρό νερό , τα σοβαρά κρούσματα μόλυνσης των υδάτων που -πολύ συχνά- προκαλούν μεγάλες οικολογικές καταστροφές στη χλωρίδα και πανίδα και πρέπει να εκλείψουν  , τα σοβαρά προβλήματα ανανέωσης των νερών και η καθυστέρηση που παρατηρείται στη λειτουργία της ως πλήρως προστατευμένης περιοχής ,που να λειτουργεί ως αναπτυξιακός μοχλός για την ανάπτυξη της αλιείας , νέων καλλιεργειών και δραστηριοτήτων στη γεωργία και κτηνοτροφία , με σύγχρονες και διεθνείς προδιαγραφές, δημιουργώντας εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας.

Το μεγάλο μήνυμα είναι  η ομαλή συμβίωση  κατοίκων και οικοσυστήματος ,προς όφελος της τοπικής οικονομίας και της μετατροπής της περιοχής σε παραγωγικό πνεύμονα όχι μόνο για τη Μαγνησία ,αλλά και για όλη τη Θεσσαλία. Χρειάζονται ,όμως σοβαρές πολιτικές ,χρονοδιάγραμμα και στρατηγικό σχέδιο.

 

KarlaSchool” – μια σοβαρή προσπάθεια ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών

Στα πλαίσια του προγράμματος  μέσα στο 2018 θα υλοποιηθούν σεμινάρια σε αγρότες και κτηνοτρόφους της παρακάρλιας περιοχής ,summer school  για ειδικούς επιστήμονες το καλοκαίρι του 2018 και πολλές άλλες δράσεις που αφορούν εκπαιδευτικούς , φορείς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, όλες οι λεπτομέρειες των οποίων παρουσιάστηκαν στην Ημερίδα .

Μέσα από το πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου  με τίτλο KarlaSchool   ,καταβάλλεται προσπάθεια να αναδειχθεί  το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που υλοποιείται σήμερα στην Ευρώπη ,η Λίμνη Κάρλα ,ως ένα πρότυπο πεδίο έρευνας , εκπαίδευσης επιστημόνων , περιβαλλοντικής  ευαισθητοποίησης  και ομαλής συμβίωσης ,όλων των εμπλεκόμενων με το οικοσύστημα της λίμνης , ενόψει , μάλιστα , της αποπεράτωσης των έργων από, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας .

Σκοπός του έργου είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, μέσω της ενημέρωσης του ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, για τις συνέργειες μεταξύ της περιβαλλοντικής προστασίας και αειφόρου ανάπτυξης και η προσέλκυση των νέων επιστημόνων και εκπαιδευτικών που θέλουν να αυξήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, στο αντικείμενο της προστασίας και διατήρησης της βιοποικιλότητας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες έρευνας που δίνουν οι νέες τεχνολογίες, που θα χρησιμοποιηθούν κατά κόρο καθ ‘ολη  τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος.

Τα αποτελέσματα του έργου θα είναι η βελτίωση του γνωστικού αντικειμένου των ομάδων στόχων για το περιβάλλον, η βελτίωση του καθεστώτος διαχείρισης της λίμνης Κάρλας και η ευαισθητοποίηση του κοινού (ειδικού και μη) για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής.

Φορείς υλοποίησης του έργου είναι : το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” , ο Φορέας Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.ΚεΒε.), η  Εταιρεία Συμβούλων  “ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ”  και το Κέντρο Μελέτης για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς στη λίμνη Βοιβηΐδα – Κάρλα – (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ),  που σχεδίασαν και διεκδίκησαν ,σε πλήρως ανταγωνιστικό περιβάλλον , την έγκριση της παρέμβασης αυτής ,σε ένα μείζον περιβαλλοντικό έργο, όπως είναι η Λίμνη Κάρλα.

 

Σχετική συνέντευξη τύπου δόθηκε σε όλα τα ΜΜΕ  την Παρασκευή 19/1/2018 και ώρα 11.00 π.μ. στην αίθουσα συνεντεύξεων του Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας(Βόλος).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”: 6974-881944

 

Με εκτίμηση
Εκ μέρους των εταίρων του Προγράμματος

Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ

Φορέας Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.ΚεΒε.),
Εταιρεία Συμβούλων  ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ και

Κέντρο Μελέτης για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς στη λίμνη Βοιβηΐδα – Κάρλα – (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ)

Ο Συντονιστής Εταίρος
Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”

Ο Πρόεδρος
Κων. Σκριάπας

 


 

Τίτλος έργου: Ενημέρωση, εκπαίδευση και κατάρτιση νέων επιστημόνων, αγροτών και εκπαιδευτικών για τη προστασία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλοβρύσου – Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε.) – KarlaSchool»

Χρηματοδοτικό πρόγραμμα: Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις

Άξονας: Δράσεις διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος,

Μέτρο: Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες,

Yπο-μέτρο A: Δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κατάρτισης του ευρύτερου κοινού ή/και ειδικών ομάδων πληθυσμού

Προϋπολογισμός: 50.000€, Χρηματοδότηση: Πράσινο Ταμείο

Δικαιούχος: Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και από Δήμων Επαρχίας Ελασσόνας “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”