Η λίμνη Κάρλα πρότυπο πεδίο έρευνας και εκπαίδευσης επιστημόνων.

Δελτίο Τύπου 10-07-2018
1 Αυγούστου 2018
Ξεκινά ο 2ος κύκλος δωρεάν σεμιναρίων για γεωργούς της παρακάρλιας περιοχής.
22 Φεβρουαρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η λίμνη Κάρλα  πρότυπο πεδίο έρευνας και  εκπαίδευσης επιστημόνων

Σε πλήρη εξέλιξη η υλοποίηση ενός πιλοτικού
και καινοτόμου προγράμματος  με τίτλο:”KarlaSchool
με τη στήριξη του Πράσινου Ταμείου

Τον Μάρτιο 2019 εκπαιδευτικά σεμινάρια για γεωργούς και κτηνοτρόφους της περιοχής Κάρλας

Υλοποιείται  από το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” ,τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας , το ΚΕΜΕΒΟ και τους “Αργοναύτες”

Η λίμνη Κάρλα θεωρείται, από τους Φορείς υλοποίησης ενός καινοτόμου και πρωτοπόρου προγράμματος με τίτλο “Karla School” , που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο,   ως ένα μεγάλο αναπτυξιακό εργαλείο για όλη τη Θεσσαλία και ως εκ τούτου επιβάλλεται η πλήρης λειτουργία του οικοσυστήματος , προς όφελος της τοπικής κοινωνίας , αφού πέρα από περιβαλλοντικό έργο ,μπορεί να δώσει ώθηση στην παραγωγική ανασυγκρότηση.

Το έργο KarlaSchool» , βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη , αποδεικνύοντας ότι η στενή συνεργασία μεταξύ Φορέων της Πολιτείας και της Κοινωνίας των Πολιτών  οδηγεί σε πρόοδο, όχι μόνο της επιστήμης ,αλλά και της κοινωνίας.

Το εταιρικό σχήμα με συντονιστή το Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” (Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”) και εταίρους τον  Φορέα Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσο Βελεστίνου – Δέλτα Πηνειού (Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε.Δε.Πη), την Εταιρεία Συμβούλων  “ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ”  και το Κέντρο Μελέτης για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς στη λίμνη Βοιβηίδα – Κάρλα – (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ), συνεχίζει την υλοποίηση ,με τον καλύτερο τρόπο, του  πρωτοπόρου και καινοτόμου προγράμματος “KarlaSchool”   , αναδεικνύοντας το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που υλοποιείται σήμερα στην Ευρώπη ,τη Λίμνη Κάρλα ,ως ένα πρότυπο πεδίο έρευνας , εκπαίδευσης επιστημόνων , περιβαλλοντικής  ευαισθητοποίησης  και ομαλής συμβίωσης ,όλων των εμπλεκόμενων με το οικοσύστημα της Λίμνης Κάρλας .

Για τον λόγο αυτό οι ομάδες -στόχος του προγράμματος είναι η τοπικές κοινωνίες, οι τοπικοί φορείς ,η τοπική αυτοδιοίκηση ,οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της παρακάρλιας περιοχής , οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και στελέχη της Κοινωνίας των Πολιτών .

Το έργο χρηματοδοτείται  από το πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2017» στο πλαίσιο του μέτρου: «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες» στον άξονα: «Δράσεις διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος» και είναι  διάρκειας 18 μηνών, από το Δεκέμβριο του 2017 έως τον Μάιο του 2019.

Εξαιρετικές δράσεις σε ένα μοναδικό οικοσύστημα

 

Ήδη , στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος ολοκληρώθηκε :

1) H διεξαγωγή των πρώτων σεμιναρίων για πενήντα (50) γεωργούς και κτηνοτρόφους της περιοχής  στις 1και 2 Μαρτίου 2018 με αντικείμενο την εφαρμογή καλών πρακτικών για την προστασία της βιοποικιλότητας της Λίμνης Κάρλας και την ομαλή συμβίωση ανθρώπων και οικοσυστήματος.

2) Το καλοκαιρινό σχολείο (Summer School) για νέους επιστήμονες από όλη την Ελλάδα (2-8 Ιουλίου 2018)   στις θεματικές της ορνιθοπανίδας, της ιχθυοπανίδας, των αγροτικών οικοσυστημάτων, του νερού και του οικοτουρισμού και της ερμηνείας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, με εκπαιδευτές πολύ εξειδικευμένους  επιστήμονες από όλη τη χώρα.

 

Στη συνέχεια του προγράμματος ήδη έχει προγραμματιστεί  ο δεύτερος κύκλος σεμιναρίων  για πενήντα (50)  αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής (Μάρτιος 2019) και ένα διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς (Μάρτιος  2019).

Παράλληλα με τα παραπάνω ,εξειδικευμένοι επιστήμονες  εργάζονται συστηματικά για την  Ανάπτυξη διαδικτυυακής εφαρμογής  για τη βιοποικιλότητα της Λίμνης Κάρλας σε κινητά/tablet και μιας πλατφόρμας τηλε-εκπαίδευσης για την προστασία της βιοποικιλότητας και τη διαχείριση υδάτινων οικοσυστημάτων ,που θα είναι προσβάσιμη σε όλους τους ενδιαφερόμενους για τα επόμενα χρόνια.

 

Ικανοποίηση όλων των εταίρων του Προγράμματος

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν  ο  Δικαιούχος του έργου που είναι το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” (συντονιστής έργου-πρόεδρος Κων. Σκριάπας), η πρόεδρος του Φορέα Διαχ. Κάρλας κ. Ιφιγένεια Κάγκαλου- Καθηγήτρια Δημοκρίτειου Παν/μιου, όπως επίσης και αλλά και οι άλλοι εταίροι που είναι η  Εταιρία Συμβούλων “Αργοναύτες” (εκπρόσωπος Κων. Μοράρος) και το Κέντρο Μελέτης για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς στη λίμνη Βοιβηΐδα – Κάρλα – (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ) (πρόεδρος Σωτ. Γκανάτσιος), που ,επίσης στο ίδιο έργο υλοποιούν  ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις ,οι οποίες θα βρίσκονται σε εξέλιξη μέχρι τον Μάιο 2019.

Πληροφορίες: url: https://www.karlaschool.gr/  Πληροφορίες: Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”, Mobile: 6974-881944

 

Karla School: Ένα Πρόγραμμα που διαφημίζει την περιοχή Οικοανάπτυξης της Κάρλας

 

Για μια ακόμα φορά οι τέσσερις (4) Φορείς που υλοποιούν το σημαντικό αυτό έργο , με τη συμμετοχή  επιστημόνων από όλη την Ελλάδα,  θα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τη Λίμνη Κάρλα ,όχι μόνο ως ένα περιβαλλοντικό έργο ,αλλά και ως ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο, για την ανάπτυξη όχι μόνο της παρακάρλιας περιοχής ,αλλά και όλης της Θεσσαλίας , ιδιαίτερα τώρα που έχουν ολοκληρωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας τα έργα ανασύστασης της λίμνης Κάρλας .

Με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄βαθμού, της επιστημονικής κοινότητας, με την αξιοποίηση των ερευνητικών εργαστηρίων και των γνώσεων που παράγονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Γεωπονική Σχολή)  και των τοπικών κοινωνιών ,μπορεί η περιοχή να αποτελέσει παραγωγικό και ερευνητικό πρότυπο για τον πρωτογενή τομέα , νέων καλλιεργειών και χώρο ανάπτυξης εναλλακτικών δραστηριοτήτων ,που θα δώσουν εισόδημα και ανάπτυξη στην περιοχή.

 

 

Με εκτίμηση

Εκ μέρους των εταίρων του Προγράμματος
Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ
Φορέα Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσο Βελεστίνου – Δέλτα Πηνειού (Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε.Δε.Πη),
Εταιρεία Συμβούλων  ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ και
Κέντρο Μελέτης για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς στη λίμνη Βοιβηίδα – Κάρλα – (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ)

Ο Συντονιστής Εταίρος
Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”

Ο Πρόεδρος
Κων. Σκριάπας